24 Şubat 2020 Pazartesi

FINDIK BAHÇESİ


GİRESUN’UN FINDIK BAHÇELERİ

           Fındık deyince aklımıza ilk gelen şehrimiz Giresun’dur. Türkiye’nin ve dünyanın en kaliteli fındığı bu güzel Karadeniz şehrinde yetişir. Hatta yolunuz Giresun’a düştüyse şehrin girişindeki büyükçe tabelayı mutlaka görmüşsünüzdür.
“Fındığın başkentine hoş geldiniz” şeklinde güzel bir yazı vardır üzerinde.
           Fındık her türlü pasta, kurabiye, çikolata imalatında katkı maddesi olarak kullanılır. Kuruyemiş olarak da tüketimi fazladır. Kavrulmuş iç fındık, fındık ezmesi gibi mamulleri de vardır. Uzun kış gecelerinin vazgeçilmez çerezidir fındık.
           Ülke ticaretinde önemli bir yeri olan fındığın dünya ticaretinde de önemli yeri olduğunu unutmamak gerekir. Dünyada üretilen fındığın yüzde yetmişini Türkiye üretir. Karadeniz’in çoğu yerinde fındık tarımı yapılır. Yalnız hiçbir yerin, yörenin fındığı Giresun fındığının kalitesine erişemez.
           Bu güzel ürünü yetiştirmek, bakımını yapmak bir hayli zordur. Bahçenin ayıklanması, dikenlerin temizlenmesi, ilaçlanması gerekir. Toplama ve taşıma işinden sonra harmanda kurutulma işlemi yapılır. Bu kurutma, patoza vermek içindir. Fındığın dışındaki talaş kahverengiye dönünce patoza konulup talaşından ayrılması gerekir.
           Patozdan sonra  yeni bir zorluk bekler fındık işlerini. Patozdan çıkan fındıklar tentelerin üzerine ince ince serilir. Arada bir tırmıkla karıştırılarak altta kalan kısımların güneş görmesi sağlanır. Bölge Karadeniz olduğu için yağmur ihtimalini de unutmamak gerekir. Ağustos ayında ülkenin her yeri sıcaktan kavrulurken Karadeniz Bölgesi çok yağmur alır. Fındığı yağmur tehlikesinden uzak tutmak gerekir. Eğer ıslanırsa çürüme ihtimali artar. O zaman da bütün emekler boşa gider. İşte kurutma işlemi böyle zorluklarla doludur.
           Fındık tente üzerinde kurumaya devam ederken, bir yandan da bahçede toplama işlemine ağırlık verilir. Diğer yandan serili fındığın içindeki boş fındıkların seçilmesi gerekir. Birkaç kişide tek tek boş ve kırık fındıkları, sağlamların arasından seçerek fındığı temizler.
           Harmanda kurutulmuş ve boşlarından temizlenmiş fındığın artık çuvallara doldurulması gerekir. Çuvallara doldurmadan önce, evin büyükleri tarafından son kontroller yapılır. Eğer kuruduğuna inanılırsa çuvallara konulur ve çuvalların ağzı usta kişiler tarafından dikilir. Ağzı dikilen çuvallar pazara götürülene kadar muhafazalı bir yerde saklanır.
           İşin en güzel yanı her iş bittikten sonra fındığın satılma işlemidir. Kamyonlara yüklenen fındık, Fiskobirlik, Toprak Mahsulleri Ofisi ya da tüccarlara satılır. Paralar alındıktan sonra fındık çiftçisinin yorgunluğu biraz olsun azalır. Borçlar ödenir, evin ve çocukların ihtiyaçları karşılanır. İnsanlar rahat bir nefes alırlar.
                                                                                       Kenan Keskin
                                                                                              2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder