25 Mayıs 2021 Salı

MEREVCEN

MEREVCEN: Genellikle Doğu Karadeniz, özellikle Giresun mutfağının vazgeçilmezidir merevcen. Yöresel olarak farklı söyleniş şekilleri olan merevcen; melocan, diken ucu gibi isimlerle de anılır. Doğu Karadeniz Çepnilerinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan merevcen doğal bir yiyecek türüdür. 

Karadeniz ormanlarında yetişen merevcen İstanbul ormanlarında da yetişmekte İstanbul'daki Giresunlular tarafından baharda toplanmaktadır. 
Bakım ve gübreleme istemeyen bu besin maddesi hem lezzetli, hem doğal, hem de besleyici bir özelliğe sahiptir. 

Neler yapılabilir merevcenle?

1. Kavurma: Haşlanıp güzelce doğrandıktan sonra soğanla kavurması yapılır. Damak zevkinize göre pul biber başta olmak üzere çeşitli baharatlar katabilirsiniz. Soğanı pembeleştirirken terayağı kullanmanız tavsiye edilir. 

2. Dible: Kara lahana, taze fasülyeden de yapıldığı gibi merevcenden de diple yapılarak afiyetle yenir. Merevcen yıkandıktan sonra yeterince su konarak ocakta haşlanır. Haşlama işlemi bitince süzülür ve soğuması beklenir, erken soğuması için üzerine soğuk su konulabilir. 
Sudan çıkarılan merevcenler güzelce doğranır. Tencereye tereyağı konur. Üzerine daha önceden haşlanmış pirinç ve doğranmış soğan konulur. Biraz karıştırarak kavrulduktan sonra az su ilave edilerek kısık ateşte pişirilir ve  tuzu atılır. Baharat damak zevkinize göre kullanabilirsiniz ama biberi unutmayın. Afiyet olsun



 

2 yorum: